NPI – Instituut voor organisatieontwikkeling te Zeist

In 1954 richtte Bernard Lievegoed in Rotterdam het NPI – Instituut voor organisatieontwikkeling op. Dit initiatief ging samen met zijn benoeming dat jaar als bijzonder hoogleraar Sociale Pedagogie aan de Nederlandse Economische Hogeschool in Rotterdam, de latere Erasmus universiteit. Drie jaar later verhuisde het instituut naar Zeist.

Het NPI was ontstaan uit een groep mensen die eind jaren veertig vanuit de antroposofie geïnteresseerd was in de menselijke en sociale gevolgen van de industrialisatie. Onder hen Coen van Houten, Jack Moens, Lex Bos, Koos Kraak en Hans von Sassen.

In 1971 gaf Bernard Lievegoed de leiding van dit instituut uit handen. Twee jaar eerder, 1969, publiceerde hij bij Lemniscaat als vrucht van deze periode “Organisaties in ontwikkeling”, het standaardwerk over organisatieadvieswerk.

Na het vertrek van Bernard Lievegoed ontstond een collectief leiderschap in diverse samenstellingen. Bekende NPI-medewerkers waren onder anderen Frits Glasl (periode 1966-1985), Cees Zwart, Rob Otte (periode 1975-2001), Jos van der Brug, Adriaan Bekman (periode 1978-2005) en Frank Verborg (periode 1991-2010). De werkzaamheden waaierden internationaal uit. Zo ontstond het Centre for Social Development in 1975 en de Social Ecology Associates (SEA) in England. In 1979 werd een nieuwe internationale NPI Association in het leven geroepen, dat in 1987 in het bijzijn van Bernard Lievegoed werd omgevormd tot de succesvolle Association for Social Development.

In 2010 ging in Zeist het NPI – Instituut voor organisatieontwikkeling failliet.

Onder leiding van Frank Verborg en Sven Withofs maakte het NPI een doorstart als “NPI instituut voor organisatieontwikkeling” te Zeist.

Websites:
NPI instituut voor organisatieontwikkeling
Association for Social Development

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s