Vrije Hogeschool

In 1971 richtte Bernard Lievegoed in Zeist de Vrije Hogeschool op. Een jaar later verhuisde deze naar landgoed de Reehorst in Driebergen, waarop in 1978 het Iona-gebouw verrees als definitieve huisvesting van de Vrije Hogeschool, met jaarlijks 120 studenten. Lievegoed bleef rector tot 1982.

Zijn opvolger was Cees Zwart als rector gedurende de volgende veertien jaar. In 1996 brak een interimperiode aan, in 1997 verliet de Vrije Hogeschool onder meer wegens krimpend studentenbestand het Iona-gebouw en verhuisde naar de Witte Villa en het Koetshuis op landgoed de Reehorst. Het Iona-gebouw werd in gebruik genomen door Cultuur- en congrescentrum Antropia.

Van 1997 tot 2001 was Jeroen Lutters directeur van de Vrije Hogeschool. Na een tussenperiode werd hij in 2007 opnieuw directeur. Onder zijn leiding nam de Vrije Hogeschool een jaar later de nieuwe naam Bernard Lievegoed College for Liberal Arts aan.

In 2011 verwierf Triodos Bank in principe landgoed de Reehorst, definitief in 2015, waar de bank in 2019 een nieuwe hoofdlocatie zal vestigen. In 2013 werd Jeroen Lutters rector van het Bernard Lievegoed College for Liberal Arts, waarbij de naam opnieuw veranderde, nu in Bernard Lievegoed University. Er werden plannen ontvouwd voor een verhuizing naar Arnhem.

Begin 2015 legde een verwoestende brand de Witte Villa op landgoed de Reehorst in de as. De verhuizing naar Arnhem ging niet door en Jeroen Lutters trad af als rector. De Vrije Hogeschool nam onder leiding van directeur Gerrie Strik zijn oude naam weer op en verhuisde naar een locatie in de binnenstad van Utrecht. In september 2015 vond hier een grondsteenlegging plaats.

In juni 2016 volgde een verhuizing naar Zeist, terug naar de oorsprong. Naar de villa Beek en Rooyen op het adres 2de Dorpsstraat 56, een droomplek waar van alles mogelijk is. Daarbij luisterend naar wat de Vrije Hogeschool nodig heeft en wat studenten en cursisten in de toekomst zullen vragen.

Websites:
Vrije Hogeschool
Antropia
Triodos op de Reehorst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s