Zonnehuizen Veldheim & Stenia te Zeist

In 1931 richtte Bernard Lievegoed in Bosch en Duin het Zonnehuis op, voor kinderen met een verstandelijke beperking. Het bestond uit een kleine groep van zes kinderen en dito medewerkers.

In 1933 verhuisde het Zonnehuis naar Veldheim in Zeist, waar een aantal groepen in een oude burgemeesterswoning kon worden gehuisvest.

In 1946 telde het Zonnehuis zestig kinderen en dertig medewerkers, in 1952 tweehonderd kinderen en een navenant aantal medewerkers.

In 1948 moest vanwege de grote groei na de Tweede Wereldoorlog een tweede locatie in Zeist worden betrokken: Zonnehuis Stenia.

In 1954 ging de directie van de beide instellingen over in de handen van de echtgenote van Bernard Lievegoed, de arts Nel Lievegoed-Schatborn, met wie hij in 1935 in het huwelijk was getreden.

In 1976 ging dr. Schatborn officieel met pensioen, maar bleef zij nog vele jaren met haar instelling verbonden. Zonnehuis Veldheim-Stenia bood vanaf de jaren tachtig plaats aan 270 kinderen. Dr. Schatborn overleed in 2011 op 101-jarige leeftijd. Bernard Lievegoed was in 1992 op 87-jarige leeftijd overleden. Onder opeenvolgende directies breidde Zonnehuizen zich verder uit, waarbij het de naam Zonnehuizen Kind & Jeugd aannam. In 2008 vond een fusie plaats met de woon-werkgemeenschap Bronlaak-Heimdal te Oploo, een jaar later met Michaelshoeve-Overkempe te Brummen/Olst. De overkoepelende naam werd Stichting Zonnehuizen, met een onderverdeling in Zonnehuizen Kind & Jeugd en Zonnehuizen Volwassenen. Het geheel was gegroeid tot 2300 werknemers die de zorg hadden over 900 cliënten.

In 2011 ging Stichting Zonnehuizen failliet.

In 2012 werd Zonnehuizen Kind & Jeugd overgenomen door LSG-Rentray te Eefde, oorspronkelijk in 1851 opgericht als Mettray. In 2011 bestond de locatie Eefde 160 jaar. In 2013 werd als nieuwe overkoepelende naam bij zowel Zonnehuizen Kind & Jeugd als LSG-Rentray gekozen voor Intermetzo. Sindsdien is Zonnehuizen Kind & Jeugd omgedoopt tot Intermetzo Zonnehuizen.

Vanaf 1 september 2016 maakt Intermetzo deel uit van Pluryn. Op die datum kreeg de bestuurlijke fusie door middel van een overname van Intermetzo door Pluryn haar beslag. Pluryn werkt regionaal en landelijk binnen de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en GGZ.

Zonnehuizen Volwassenen werd in 2012 overgenomen door zorgondernemer Loek Winter en ontving daarbij de nieuwe naam DeSeizoenen.

Websites:
Intermetzo
De Seizoenen
Pluryn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s