Evaluatie Parsifal Fonds

Bij de opheffing van de stichting Parsifal Fonds na zeven jaar mag een korte evaluatie niet ontbreken. Bij de start stond ons een aantal activiteiten voor ogen, waaronder het verzorgen van publicaties over de intenties en activiteiten van prof. dr. Bernard Lievegoed. Wat is daarvan terechtgekomen?

In de beginjaren verschenen regelmatig bijdragen van Jelle van der Meulen en Michel Gastkemper op het bij de website van de stichting behorende blog. Die hadden vooral een oriënterend karakter gericht op het zoeken naar de belangrijkste toekomstgerichte aspecten van de betekenis van prof. Lievegoed.

Ook Hans Wessel leverde een bijdrage onder meer met een voordracht voor de Sociale Sectie getiteld De twaalf impulsen van Lievegoed.

Samen met Truus Grondsma deed hij meer op verslaglegging gericht onderzoek naar Lievegoed als hoogleraar in Rotterdam, later alleen naar zijn periode in Twente. Ook verdiepte hij zich in de relatie van Lievegoed met Parsifal.

Jelle van der Meulen leverde commentaar op een boek van Nard Besseling, waarin deze het optreden van Lievegoed in de zaak rond Steven Matthijsen beschreef.

Via een bij de blog behorende annex werd getracht in contact te komen met personen die Lievegoed persoonlijk hadden gekend. Dit leidde tot enkele losse interviews (onder andere met Joop van Dam) en de weergave van enkele elders gepubliceerde necrologieën (1 en 2).

Een hoogtepunt in de activiteiten vormden publicaties verbonden aan de herdenking van de 25e sterfdag van Lievegoed in december 2017 in Antropia in Driebergen.

Michel Gastkemper verzorgde samen met Hildebrand Lievegoed een boekje met een reeks interviews over de betekenis van Lievegoed in de persoonlijke biografie van een aantal antroposofen.

Tevens verschenen in dit kader bij Uitgeverij Christofoor vijf herdrukken van door Lievegoed geschreven boeken, voorzien van een door Michel Gastkemper samengesteld voorwoord.

Andere initiatieven, met name gericht op publicatie van deelstudies over bijvoorbeeld het NPI, de Vrije Hogeschool, Lievegoed als arts en dergelijke bleven steken door een gebrek aan financieringsmogelijkheden.

Resumerend kan gesteld worden dat we hier en daar een impuls in de richting van een grotere bekendheid van de idealen van professor Lievegoed hebben gegeven, doch dat de beoogde klapper is uitgebleven.

December 2019                                                                    Bestuur Parsifal Fonds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s